Setiap hari, kita dikelilingi dengan pelbagai warna yang menambahkan lagi seri dalam kehidupan kita. Kalau tengok TV pun, kita suka tengok yang ada warna kan...kalu hitam dan putih je, bosan pulak rasanya. Makanan yang kita makan pun apa kurangnya. Macam-macam warna yang ada, contohnya sayur, ada yang warna hijau, merah, kuning dan putih. Warna di dalam pemakanan memainkan peranan yang amat penting. Setiap warna memberikan faedah/kebaikan yang berlainan.
Warna Biru/Ungu
Sumber makanan yang mempunyai warna biru/ungu dapat membantu:
1. Meningkatkan daya ingatan
2. Melambatkan proses penuaan
3. Menyihatkan saluran kencing
4. Mengurangkan risiko kanser
Warna Hijau
Sumber makanan yang mempunyai warna hijau dapat membantu:
1. Menguatkan tulang dan gigi
2. Menyihatkan mata
3. Mengurangkan risiko kanser
Warna Kuning
Sumber makanan yang mempunyai warna kuning dapat membantu:
1. Meningkatkan kesihatan jantung
2. Menyihatkan mata
3. Meningkatkan sistem daya imunisasi
4. Mengurangkan risiko kanser
Warna Merah
Sumber makanan yang mempunyai warna merah dapat membantu:
1. Meningkatkan kesihatan jantung
2. Menguatkan daya ingatan
3. Menyihatkan saluran kencing
4. Mengurangkan risiko kanser
Warna Putih/Coklat
Sumber makanan yang mempunyai warna putih/coklat dapat membantu:
1. Meningkatkan kesihatan jantung
2. Meneruskan tahap kolesterol yang sihat
3. Mengurangkan risiko kanser
No comments:
Post a Comment