Monday, February 25, 2013

B-Complex - faedah dan maanfaatnya

B-complex daripada Shaklee merupakan asik folik secara semula jadi yang pertama di dunia dengan kadar keboleh serapan (bioavailability) yang sangat tinggi dan berkualiti. Ini kerana, asid folik yang semulajadi tidak mudah diserap oleh tubuh, dan hampir 99% asid folik yang terdapat di pasaran bersifat sintetik. B-complex Shaklee mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuklah 100% biotin dan asid folik.

Vitamin B adalah vitamin larut air, bermakna sebarang lebihan tidak akan disimpan sebaliknya disingkirkan melalui sistem pencernaan.


Manfaat utama B-complex daripada Shaklee:

1. Menukar makanan kepada tenaga - Membantu penghadaman, menukar lemak, karbohidrat dan protein kepada tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan/kelesuan.

2. Melawan tekanan - Memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia.

3. Membantu tumbesaran - Menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi dan kanak-kanak. Membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta mengurangkan risiko kecacatan otak atau tulang belakang.

4. Baik untuk kulit kepala dan rambut - Membaiki masalah kulit kepala, kelumumur, rambut gugur, beruban dan mengekalkan kesihatan rambut.

5. Baik untuk mata - Mengurangkan masalah keletihan mata, mencegah katarak, meningkatkan kualiti penglihatan, perkasakan memori dan daya pemerhatian/fokus.

6. Mencegah anemia - Membantu pembentukan sel darah merah yang sihat dan antibodi, merangsang perjalanan darah dalam tubuh, merendahkan paras sistin untuk kesihatan kardiovaskular, merawat atau mencegah anemia, sakit kepala, pening, lemah semangat, keletihan, migrain, muntah-muntah, mabuk darat atau laut.

7. Meredakan senggugut - Baik untuk masalah senggugut (PMS), meredakan kerisauan, keresahan dan masalah penghadaman, terutamanya mereka yang mengambil ubat hormon dan ubat tahan sakit.

8. Mencegah perlcche - Dikenali juga sebagai kerekahan mulut (mouth chilitis), mencegah jangkitan lidah (glossitis) dan nafas berbau.

9. Detoksifikasi - Meredakan alahan.

Bagaimana memilih B kompleks yang baik?

- Mengandungi kesemua 8 vitamin - B1, B2, B3, B5, B6,12, asid folik dan biotin sebagaimana dinyatakan dalam RDA (kesemuanya perlu diambil pada masa yang sama).
- Harus mengandungi 100% RDA untuk asid folik dan biotin.
- Pastikan jurang peratusan nilai harian B1, B2, B3 dan B12 tidak terlalu besar.
- Elakkan pengambilan B kompleks yang menawarkan rumusan larut air (sustained release).

Cadangan pemakanan

Untuk kesihatan berpanjangan : 1 biji sehari (selepas makan)
Untuk rambut gugur, anemia, kesakitan : 2-3 kali sehari, 1 biji (selepas makan)

* B-complex merangsang metabolisma dan menyebabkan tubuh kita mengeluarkan haba, oleh itu, pengambilan air putih atau teh herba yang banyak adalah sangat digalakkan.


Hubungi saya untuk mendapatkan khidmat nasihat lanjut.


** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Boleh hubungi saya melalui:

sms: 012-2923 994
emel: adzah.adam[at]gmail.com
fb: LetsBeBeautifulTogether
Shaklee ID: 888149

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...