Tuesday, April 9, 2013

Sesak nafas (short of breath) ketika mengandung


Semakin meningkat usia kandungan anda, ibu mengandung akan mengalami sesak nafas. Saya sendiri sedang mengalaminya walaupun usia kandungan saya baru mencecah 10 minggu. Rasa macam lepas buat kerja berat, macam lepas berlari 100m je (dengan kepantasan yang sederhana la tapi). Melalui bacaan saya, simptom ini adalah normal bagi ibu mengandung. Tetapi, jangan ambil mudah.

Sesak nafas biasanya bermula sebelum minggu kedua puluh kehamilan dan seterusnya ke trimester ketiga. Ibu akan dapati ibu perlu berehat lebih kerap semasa aktiviti fizikal. Sesak nafas semasa mengandung adalah biasanya ringan dan tidak mengganggu ibu melakukan aktiviti harian seperti biasa.

Apa yang menyebabkan sesak nafas ketika mengandung?
Rahim yang mengembang semasa mengandung memberi tekanan pada diafragma ibu. Tekanan ini menyebabkan paru-paru ibu daripada mengembang sepenuhnya, lalu menyebabkan sesak nafas.

Satu lagi penyumbang kepada sesak nafas dalam kehamilan adalah progesteron. Progesteron adalah hormon yang didapati semasa mengandung. Progesteron mempunyai banyak kesan pada badan ibu dan membantu untuk mengekalkan kehamilan. Ia mempunyai kesan menenangkan pada otot yang membantu untuk mengekalkan rahim daripada kontraksi (contraction). Kesan ini sebenarnya melegakan otot-otot yang menyokong paru-paru. Progesteron juga merubah sensitiviti badan terhadap karbon dioksida. Biasanya apabila ibu bernafas, karbon dioksida meningkat, jadi ibu perlu menyingkirkannya. Jadi kerana badan ibu menjadi lebih sensitif kepada karbon dioksida, ibu akan berasa perlu untuk bernafas bagi mengeluarkan karbon dioksida. Selain itu, ini boleh menyebabkan ibu mengandung merasa semput dan pendek nafas.

Sebab-sebab lain sesak nafas
Sesak nafas boleh disebabkan oleh perkara-perkara lain seperti anemia dan lebih serius penyakit jantung atau penyakit paru-paru. Jika sesak nafas yang ibu alami teruk atau ibu mengalami sakit dada disertai, batuk darah, pening, atau ibu tidak berasa lega daripada gejala-gejala apabila berehat, hubungi doktor kerana ini boleh menjadi sesuatu yang lebih serius.

Apa yang boleh saya lakukan untuk melegakan sesak nafas semasa kehamilan?
Sesak nafas ketika mengandung boleh diatasi dengan berehat. Elakkan penggunaan tenaga yang terlalu banyak. Jadualkan waktu rehat apabila membuat aktiviti fizikal. Elakkan berdiri yang berpanjangan. Berdiri yang berpanjangan boleh menyebabkan ibu berasa sesak nafas dan pening. Gunakan postur yang baik. Duduk tegak boleh membantu paru-paru ibu untuk sepenuhnya berkembang apabila bernafas. Menggunakan bantal untuk meningkatkan diri ibu apabila berehat atau tidur juga boleh membantu.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...